top of page

Optimaliseer de transitieperiode met RumiAdd PEP

Bijgewerkt op: 18 apr

De transitieperiode – de 3 weken voor tot 3 weken na het afkalven – is een van de meest kritieke fasen in het leven van een melkkoe. In deze korte periode ondergaat de koe enorme fysieke en metabole veranderingen. Hoe beter een koe deze fase doorkomt, hoe groter de kans op een probleemloze lactatie en hoge melkproductie.


In deze praktijkcasus delen we de ervaringen van een melkveebedrijf dat begin november is gestart met het voeren van Rumiadd PEP – een nieuw pensbestendig mineraal gericht op leverondersteuning en het beperken van de negatieve energiebalans.


Transitie periode

De transitieperiode blijft op elk melkveebedrijf een van de meest uitdagende Ʃn bepalende fasen in het leven van een melkkoe. Het succesvol doorkomen van deze periode vergroot de kans op een probleemloze lactatie met een goede melkproductie aanzienlijk.

Maar wat houdt de transitieperiode precies in? Zoals het woord al aangeeft, gaat het om een overgang – een fase van grote verandering. Voor melkkoeien beslaat deze periode ruwweg de 21 dagen vóór tot 21 dagen na het afkalven. Juist in deze weken ondergaat de koe fysiologische veranderingen en vragen we veel van haar lichaam.



We verwachten niet alleen dat ze zonder complicaties afkalft, maar ook dat ze daarna vlot opstart en een goede melkproductie levert. In deze fase ontstaat bij elke koe of vaars onvermijdelijk een negatieve energiebalans – een natuurlijk verschijnsel waarbij de koe meer energie verbruikt dan ze via het rantsoen kan opnemen.


Hoewel we deze negatieve energiebalans niet volledig kunnen voorkomen, kunnen we wél invloed uitoefenen op de omvang van de energietekorten én de functie van de lever, die een sleutelrol speelt in het opvangen van deze disbalans.



RumiAdd PEP: ontwikkeld vanuit de praktijk

De uitdagingen rondom de transitieperiode zijn in de praktijk al jaren zichtbaar: wisselende opstart, gezondheidsproblemen en productieverlies. Door deze signalen vanuit de praktijk is Rumiadd PEPĀ ontwikkeld – een product dat specifiek inspeelt op de behoeften van de koe tijdens deze kwetsbare fase.


Rumiadd PEPĀ bevat pensbestendig cholineĀ en cholinebespaarders. Deze unieke samenstelling ondersteunt de leverfunctie op een effectieve manier. Door de leverstofwisseling te activeren, helpt Rumiadd PEP de koe om beter energie te mobiliseren. Zo wordt de negatieve energiebalans opgevangen en krijgt de koe de juiste ondersteuning.



Hoe doet RumiAdd PEP het in de praktijk?

Op een hoogproductief melkveebedrijf is in november gestart met het voeren van Rumiadd PEP – zowel tijdens de droogstand als in de eerste 80 dagen van de lactatie. Het doel was tweeledig: enerzijds het verminderen van gezondheidsproblemen rondom de negatieve energiebalans en anderzijds het realiseren van een hogere melkproductie, met name bij de verse koeien, maar uiteindelijk ook voor de hele koppel.


Het bedrijf voerde al een uitgebalanceerd droogstandsrantsoen op het moment van de introductie van Rumiadd PEP. De toepassing van het product verliep via toevoeging aan zowel de droogstandsbrokĀ als de lactatiestartbrok. De droogstaande koeien kregen dagelijks 50 gram, terwijl de verse koeien – na een opbouwperiode van 21 dagen – uitkwamen op een dagelijkse dosering van 125 gram.


De eerste resultaten lieten niet lang op zich wachten. In november, bij aanvang van het gebruik, produceerde de groep koeien in de 0-60 dagen lactatie gemiddeld 39,4 kg melk per dag. Bij de MPR in maart was dit gestegen naar 43,1 kg per dag. Een duidelijke stijging van +3,7 kg melk, die bovendien werd gevolgd door verbeterde prestaties in de 60-120 dagen groep.


Naast de hogere melkproductie viel ook de goede opstart van de koeienĀ op: er traden nauwelijks noemenswaardige gezondheidsproblemen op in de vroege lactatie. De ondersteuning van de lever met Rumiadd PEP blijkt in de praktijk dus een duidelijke meerwaarde te bieden. Niet alleen in de vorm van extra liters melk, maar ook in de vorm van gezondere, beter presterende koeien. Een investering die zich op meerdere fronten terugbetaalt.



Wilt u de transitieperiode van uw melkkoeien optimaliseren en meer resultaat behalen? Neem dan contact op met Tim den Toom!






Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page